- Strona główna
- Przepisy
- Polędwica faszerowana jab...
To danie idealne zarówno na wyjątkową kolację, jak i codzienny obiad. Wbrew pozorom bardzo prosto i szybko można przygotować soczystą polędwiczkę.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Orzechy siekamy drobno, jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez ok. 10 minut, następnie odsączamy. Wszystkie trzy składniki dobrze ze sobą mieszamy.
Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
Następnie na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Dla pewności spinamy ją wykałaczkami, wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przez dwie minuty z każdej strony.
Zarumieniona polędwiczkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. dwudziestu minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na dziesięć minut.
Podajemy krojoną na plastry, najlepiej w towarzystwie kaszy.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
polędwica wieprzowa – 450-500 g
jabłko
pół szklanki żurawiny
dwie garście orzechów (najlepiej pecan lub włoskich)
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz
1-2 łyżki masła klarowanego
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.