Klasyczne kotlety mielone

Danie, które pamiętamy z niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. W połączeniu z ziemniakami i buraczkami tworzą jeden z klasycznych polskich zestawów obiadowych.

30 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Przygotowanie:

 

Bułkę namaczamy w wodzie. Obieramy cebulę a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Następnie do dużej miski wkładamy mięso, bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, po czym z powstałej masy (musi być jednolita) formujemy kotlety.

 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety mielone najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, ale można je też jeść na zimno np. z pieczywem.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki na klasyczne kotlety mielone:

500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego np. z łopatki

1 cebula

1 bułka kajzerka (sucha)

1 jajko

sól

pieprz

bułka tarta (od obtoczenia kotletów)

w zależności od preferencji olej, smalec lub olej kokosowy do smażenia

 


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...