- Strona główna
- Przepisy
- Gołąbki z młodej kapusty
To danie to dla wielu smak dzieciństwa, wspomnienie pysznych obiadów u babci. Przygotowanie gołąbków jest trochę czasochłonne, ale zdecydowanie warto!
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Kapustę gotujemy, aż liście będą miękkie i będzie je można delikatnie rozdzielać. Im młodsze warzywo, tym czas gotowania krótszy.
W misce mieszamy mięso, jajko, bułkę (wcześniej namoczoną), cebulę, natkę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty napełniamy farszem i zawijamy gołąbki.
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i następnie ciasno układamy gołąbki w garnku. Podlewamy koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka) oraz wodą lub bulionem aż do zakrycia.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę-półtorej, aż będą miękkie.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1 główka białej kapusty, najlepiej młodej
2 cebule, posiekane
500 g mięsa mielonego
1 bułka
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.