Gołąbki z młodej kapusty

To danie to dla wielu smak dzieciństwa, wspomnienie pysznych obiadów u babci. Przygotowanie gołąbków jest trochę czasochłonne, ale zdecydowanie warto!

60 min czas przygotowania
>6 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Kapustę gotujemy, aż liście będą miękkie i będzie je można delikatnie rozdzielać. Im młodsze warzywo, tym czas gotowania krótszy.

 

W misce mieszamy mięso, jajko, bułkę (wcześniej namoczoną), cebulę, natkę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty napełniamy farszem i zawijamy gołąbki.

 

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i następnie ciasno układamy gołąbki w garnku. Podlewamy koncentratem rozcieńczonym z wodą (1 szklanka) oraz wodą lub bulionem aż do zakrycia.

 

Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę-półtorej, aż będą miękkie.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

1 główka białej kapusty, najlepiej młodej

2 cebule, posiekane

500 g mięsa mielonego

1 bułka

1 jajko

1 łyżka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki koncentratu pomidorowego


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...