- Strona główna
- Przepisy
- Bitki wołowe w sosie grzy...
Sos grzybowy to niepowtarzalny smak jesieni. Idealnie pasuje do wielu dań, również tych mięsnych. Polecamy podać bitki wołowe w towarzystwie pysznego sosu grzybowego.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Grzyby (mogą być kurki) dokładnie oczyszczamy i siekamy (można także pokroić grubiej). Jeżeli bardzo lubimy grzyby, możemy dodać większą ilość.
Wołowinę kroimy w poprzek włókien na plastry ok. 0,5 cm i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy przyprawami z obu stron – solą, pieprzem i papryką a następnie obtaczamy w mące.
Smażymy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju. Podlewamy wrzącą wodą (mięso musi być przykryte) i dusimy przez ok. 30 minut.
Następnie dodajemy grzyby i przyprawiamy majerankiem. Całość ponownie dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie.
Bitki wołowe najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląski lub pure ziemniaczanym.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
0,5 kg wołowiny zrazowej
1 szklanka świeżych grzybów (mogą być kurki)
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprze
majeranek
czerwona papryka
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.