Bitki wołowe w sosie grzybowym

Sos grzybowy to niepowtarzalny smak jesieni. Idealnie pasuje do wielu dań, również tych mięsnych. Polecamy podać bitki wołowe w towarzystwie pysznego sosu grzybowego.

45 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Grzyby (mogą być kurki) dokładnie oczyszczamy i siekamy (można także pokroić grubiej). Jeżeli bardzo lubimy grzyby, możemy dodać większą ilość. 

 

Wołowinę kroimy w poprzek włókien na plastry ok. 0,5 cm i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy przyprawami z obu stron – solą, pieprzem i papryką a następnie obtaczamy w mące.

 

Smażymy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju. Podlewamy wrzącą wodą (mięso musi być przykryte) i dusimy przez ok. 30 minut.

 

Następnie dodajemy grzyby i przyprawiamy majerankiem. Całość ponownie dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie.

 

Bitki wołowe najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląski lub pure ziemniaczanym. 

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

0,5 kg wołowiny zrazowej

1 szklanka świeżych grzybów (mogą być kurki)

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprze

majeranek

czerwona papryka


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...