- Strona główna
- Przepisy
- Duszona wieprzowina z dyn...
Jesień to idealny czas na wypróbowanie potraw z dynią. Polecamy przepis na duszoną wieprzowinę w towarzystwie pomarańczowego warzywa.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Wieprzowinę myjemy, kroimy na kawałki ok. 2 cm. Obieramy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa.
W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z tymiankiem do momentu aż się zrumieni. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę, czosnek i pozostałe warzywa (bez dyni i papryki) kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa – smażymy przez 2–3 min.
Wlewamy wino i przykrywamy mięso, aby się dusiło. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze wody, aby mięso pływało w sosie.
Gdy mięso się dusi, obieramy dynię i wraz z papryką kroimy w kostkę, następnie dodajemy do mięsa i gotujemy ok.10-15 minut aż dynia będzie miękka.
Doprawiamy całość do smaku, dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
Dekoracyjne dynie myjemy i odcinamy ich górną część z ogonkiem. Wydrążamy miąższ ze środka i przekładamy do nich duszone mięso z warzywami.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
400 g łopatki wieprzowej
1/2 kg dyni
6 małych dyń dekoracyjnych Hokkaido
2 cebule
100 g marchewki
50 g selera
5 gałązek natki pietruszki
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
20 g pora
30 ml oleju słonecznikowego
100 ml wina białego wytrawnego
sól, pieprz czarny
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.