- Strona główna
- Przepisy
- Kotlet schabowy
To smak i zapach prawdziwej polskiej kuchni, domowych obiadów u babci i mamy. Kotlet schabowy najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków oraz ogórków kwaszonych czy warzywnej surówki.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Schab kroimy na 4 plastry i dokładnie roztłukujemy na cieniutkie filety.
Filety moczymy w mleku z dodatkiem soli i pieprzu przez ok. 2 godziny lub dłużej (można też zostawić do namoczenia na noc).
Wyjmujemy filety z mleka i suszymy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło (ok. 1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażymy partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony.
Usmażone schabowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
600 g schabu bez kości
2 łyżki mąki
2 jajka,
5 łyżek bułki tartej
6 łyżek masła klarowanego lub smalcu
sól i pieprz
mleko
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.