- Strona główna
- Przepisy
- Chrupiący kurczak
Aby kurczak był soczysty i aromatyczny a skórka bardzo chrupiąca polecamy natrzeć go ziołową pastą na bazie masła.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Kurczaka płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy pastę – masło (najlepiej wcześniej trzymane w temperaturze pokojowej, aby było miękkie) wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy (rozmaryn i tymianek drobno kroimy). Całość dokładnie mieszamy, tworząc jednolitą pastę.
Następnie nacieramy kurczaka zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Wstawiamy kurczaka do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Najlepiej piec mięso na specjalnie brytfannie z kratką – zagwarantuje to idealne wypieczenie.
Przyprawy, w zależności od indywidualnych preferencji, można dowolnie zmieniać i mieszać.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
kurczak
kostka masła
łyżka soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki suszonego czosnku
łyżka papryki (może być wędzona)
łyżka mielonej kolendry
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.