- Strona główna
- Przepisy
- Kurczak w czekoladzie
Okazuje się, że czekolada może być nie tylko dodatkiem do słodkich deserów czy ciast, ale równie znakomicie sprawdzi się w daniach mięsnych.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Umyte udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy przez 10 minut na rozpuszczonym maśle.
Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojone warzywa – marchew, cebulą i czosnek, podsmażamy również ok.10 minut. Dodajemy papryczki chilli, całość zalewamy bulionem i dolewamy wino.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok.10 minut. Następnie dokładamy udka, wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około pół godziny.
Na koniec dodajemy startą gorzką czekoladę i czekamy aż się roztopi. Danie najlepiej smakuje podawane z ryżem.
Miłośnicy orientalnych przypraw mogą wzbogacić smak produktu mieszanką przyprawa garam masala.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
4 udka kurczaka
50 gram gorzkiej czekolady
300 ml rosołu
2 duże cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 papryczki chilli
100 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.