Wiosenny kurczak z warzywami

Warto wykorzystać pojawiające się wiosną świeże warzywa i przyrządzić pyszne danie obiadowe. Kurczak będzie idealną podstawą.

30 min czas przygotowania
>4 liczba porcji
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę

Obieramy marchew i kroimy na na małe kawałki, najlepiej słupki. Tak samo pora. Wszystkie warzywa (wraz z fasolką) blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

 

Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy ok. 4 minut na oleju. Następnie dodajemy warzywa i trzymamy chwilę na ogniu.

 

Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy serek i wszystko mieszamy – w zależności od ilości serka konsystencja sosu będzie bardziej gęsta lub rzadka.

 

Danie najlepiej smakuje z ryżem lub młodymi ziemniakami. Można dodać również inne warzywa, zgodnie ze swoimi preferencjami.

Autor przepisu
Autor przepisu: Dominik Mięsny

Twój Sklep Mięsny

Opinie (1 głos)

5 / 5

Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl

Składniki:

duża pierś kurczaka (ok. 500-600 g)

150-200 g fasolki szparagowej

4 marchewki

por

0,5 szklanki bulionu

200-350 g serka śmietankowego

sól

pieprz

słodka papryka

chili


Oszczędzaj z Dominikiem

Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.

Zarejestruj kartę

Znajdź najbliższy sklep

Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.

Znajdź najbliższy sklep

Strona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...