- Strona główna
- Przepisy
- Wiosenny kurczak z warzyw...
Warto wykorzystać pojawiające się wiosną świeże warzywa i przyrządzić pyszne danie obiadowe. Kurczak będzie idealną podstawą.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Obieramy marchew i kroimy na na małe kawałki, najlepiej słupki. Tak samo pora. Wszystkie warzywa (wraz z fasolką) blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy ok. 4 minut na oleju. Następnie dodajemy warzywa i trzymamy chwilę na ogniu.
Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy serek i wszystko mieszamy – w zależności od ilości serka konsystencja sosu będzie bardziej gęsta lub rzadka.
Danie najlepiej smakuje z ryżem lub młodymi ziemniakami. Można dodać również inne warzywa, zgodnie ze swoimi preferencjami.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
duża pierś kurczaka (ok. 500-600 g)
150-200 g fasolki szparagowej
4 marchewki
por
0,5 szklanki bulionu
200-350 g serka śmietankowego
sól
pieprz
słodka papryka
chili
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.