- Strona główna
- Przepisy
- Marynata do mięs na grill...
Od dobrze przygotowanej i doprawionej marynaty zależy smak grillowanego mięsa, jego miękkość, soczystość oraz aromat.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Dzięki marynacie można uzyskać wyjątkowy smak mięsa, będzie miękkie i soczyste. Marynatę można zastosować do różnych rodzajów mięsa, chociażby schabu lub karkówki.
Podstawą marynaty jest oliwa z oliwek, ale również może nią być jogurt naturalny lub kefir.
Do oliwy dodajemy ocet balsamiczny, plasterki cebuli oraz ząbki czosnku i ostrą musztardę. Przyprawy dobieramy według własnego uznania. Może to być ostra i słodka papryka, bazylia, tymianek, pieprz, sól i oregano.
Jeżeli chcemy przełamać i zmienić smak na słodko-kwaśny warto dodać trochę miodu.
Marynatę najlepiej przygotować dzień przed planowanym grillem – mięso powinno być marynowane 8-12 godzin, wtedy uzyskamy najlepsze efekty. Gdy nakłujemy mięso, czas marynowania się skróci.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka bazylii
łyżeczka tymianku
łyżeczka oregano
pieprz
sól
miód
(marynata na około 5 plastrów karkówki/schabu)
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.