- Strona główna
- Przepisy
- Chilli con carne z dynią
Danie kuchni meksykańskiej, którego najważniejszym składnikiem jest mięso mielone i chili. Pozostałe komponenty można dodawać według upodobań. Czemu by nie dodać dyni?
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone podsmażamy, aż się zarumieni.
Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki (razem z sosem) przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawiamy: solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka – ok.30 min.
10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki oraz odsączoną kukurydzę i fasolę.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
ok. 500 ml bulionu
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
450 g dyni
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili (ewentualnie przyprawa chili)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
sól, pieprz, oregano
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.