- Strona główna
- Przepisy
- Tradycyjny pasztet
W wielu domach pasztet przyrządza się na Wielkanoc i w każdym domu przepis na pewno jest inny, od lat udoskonalany przez babcie i mamy. Nie zmienia to jednak faktu, że często pasztet najszybciej znika ze świątecznego stołu.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Wątróbkę myjemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (aby było przykryte). Wrzucamy liście laurowe, ziele anielskie i pieprz. Gotujemy pod przykryciem 1-2 godziny.
Warzywa obieramy (marchewki, pietruszkę, selera oraz 1 cebulę), myjemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy jeszcze ok. godziny, do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie studzimy.
Bułkę moczymy w misce, a wątróbkę podsmażamy na rozgrzanym oleju oraz cebuli.
Gdy mięso wystygnie, mielimy trzy razy przez maszynkę razem z bułką, ugotowanymi warzywami i przyprawami.
Masę doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim, pieprzem i solą. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości.
Pieczemy w 170°C przez ok. 1,5 godziny.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
500 g mięsa kurczaka lub indyka
400 g surowego boczku
200 g wątróbki drobiowej
0,5 szklanki mleka
4-5 jajek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 cebule
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
1 bułka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.