- Strona główna
- Przepisy
- Zupa fasolowa z boczkiem...
Aromatyczna i bardzo sycąca zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą zasmakuje każdemu! Zupę należy zaplanować dzień wcześniej, ponieważ jej podstawą jest fasola, która wymaga wcześniejszego namoczenia.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Fasolę opłuczemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Fasolę najlepiej zostawić fasolę w wodzie na całą noc.
Następnego dnia wylewamy wodę z garnka i płuczemy fasolę. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy ok. 35 minut.
Kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dodajemy do garnka. Gotujemy do momentu, w którym warzywka zmiękną.
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
Pokrojony boczek podsmażamy, po paru minutach dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę. Doprawiamy całość słodką papryką, pieprzem i solą.
Podsmażony boczek i kiełbasę wraz z koncentratem pomidorowym dodajemy do garnka.
Gotujemy przez kilka minut.
Wedle uznania doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
250 g fasoli
250 g kiełbasy
250 g wędzonego boczku
100 ml przecieru pomidorowego
4 ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki majeranku
pieprz
sół
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.