- Strona główna
- Przepisy
- Bigos myśliwski
Czas na prawdziwą ucztę! Rozgrzewający bigos to idealny, bardzo treściwy obiad na jesień czy zimę. To niezwykle popularne danie najlepiej smakuje następnego dnia, podane ze świeżym pieczywem.
W tym tygodniu polecamy
Promocje na kartę
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy przez godzinę w wodzie, a następnie gotujemy.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę, kostki mięsne i jałowiec. Podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości.
Do kapusty dodajemy usmażone już mięso, dwie łyżki koncentratu oraz pokrojone śliwki. Doprawiamy majerankiem oraz pieprzem.
Kminek zaparzamy wrzącą wodą i przecedzamy do bigosu. Ziarenka wyrzucamy.
Ugotowane grzyby kroimy i dodajemy do całości.
Na końcu dodajemy kiełbasę i dusimy całość do miękkości. Doprawiamy wedle uznania.
Autor przepisu
Dominik Mięsny
Twój Sklep Mięsny
Opinie (1 głos)
5 / 5
Chcesz podzielić się z nam swoim przepisem? Wyślij go nam na: przepisy@dominik-miesny.pl
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
450
span style="color:rgb(0, 0, 0)"> g kiełbasy
/span>
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
2 cebule
10 suszonych śliwek
3 jałowce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki mięsne
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Oszczędzaj z Dominikiem
Dzięki naszej karcie będziesz płacił mniej za codzienne zakupy! Z Kartą Stałego Klienta możesz kupować taniej wysokiej jakości mięso i wędliny.
Znajdź najbliższy sklep
Nasze sklepy znajdują się w kilku miejscowościach min. w Gdyni, Rumi, Redzie i Wejherowie. Sprawdź, czy w Twoim sąsiedztwie jest już Dominik Mięsny.